Veilig Thuiswerken

Op de zaak heeft u de cyberveiligheid mogelijk een heel eind op orde. Maar nu werken heel veel mensen vanuit huis. Letterlijk op huis-tuin-en-keuken verbindingen. Staat nu de achterdeur naar uw bedrijfsgegevens open?

Corona Cyber

Cybercriminelen spelen volgens het CERT graag in op actuele gebeurtenissen – zoals de feestdagen, koopjesperiodes en nu ook het coronavirus.

“De oplichters spelen doelbewust in op de emoties van de ontvanger. Ze proberen het doelwit angst aan te jagen om zo de kans te vergroten dat iemand effectief op een link klikt of een bijlage opent. Dat soort phishing-mails is zeer effectief”, zegt Arnout Van de Meulebroucke van Phished, specialist in security awareness.

ABN AMRO zegt in haar nieuwsbrief dat criminelen proberen u op te lichten door uw vertrouwen te winnen, u te verleiden om uw persoonlijke gegevens af te geven of overboekingen te doen. Oplichters maken bijvoorbeeld een vals verzoek voor een donatie, een nep-website, of proberen mensen via een babbeltruc op te lichten.

Het kan zijn dat oplichters u valse donatieverzoeken sturen, bijvoorbeeld om een donatie te doen aan het RIVM. Wees kritisch als u dergelijke verzoeken ontvangt, vooral van onbekenden. Stel uzelf de vraag of u het verzoek verwachtte en of het klopt. Wilt u wel graag doneren? Dat kan vaak via de website van het goede doel. Controleer óók dan de echtheid van de website.

Zelfs via Whatapp gaan fake-berichten rond zoals deze:

Vraag nu je belastingvrije thuiswerkvergoeding bij de belastingdienst aan! Je hoeft alleen maar de dagen waarop je thuis werkt aan te vinken op dit formulier: https://bit.ly/2TX7Eyy

Blijf thuis, werk veilig en blijf gezond!

www.cyberwerf.nl

Vier simpele CyberWerf security tips:

  1. Beveilig uw WiFi verbinding met een eigen wachtwoord.
  2. Controleer de instellingen van uw apparatuur, software en netwerk en internetverbindingen. Pas de standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan.
  3. Controleer of uw apparaten en software correct ge-update zijn. Installeer de laatste beveiligingsupdates. Schakel automatische updates in zodat uw apparaten en software vanaf nu altijd werken op de beste versie.
  4. Voorkom malware op vier manieren: Stimuleer veilig gedrag van de thuiswerkers en gezinsleden, gebruik een antivirusprogramma, download evt. apps alleen veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software!